Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z indyka pieczony z ziołami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 700-800 g
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 lyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżeczki
ząbki czosnku 2 szt
oregano 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z indyka pieczony z ziołami

Kroki postępowania

1
Udziec z indyka umyć ,osuszyć i wykroić kości jeżeli mamy z kością .
Krok 1 - Udziec z indyka pieczony z ziołami  foto
2
Rozkroić aby zrobić płat dłuższy i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa . Natrzeć solą ziołową .
Krok 2 - Udziec z indyka pieczony z ziołami  foto
3
Wyjąc mięso wcześniej aby było w temperaturze pokojowej , dołożyć czosnek przepuszczony przez praskę .
Krok 3 - Udziec z indyka pieczony z ziołami  foto
4
Z ziół ,oleju , musztardy i czosnku zrobić marynatę , nałożyć na mięso i odłożyć do lodówki na 1/2 dnia .
Krok 4 - Udziec z indyka pieczony z ziołami  foto
5
Wyjąc z lodówki zwinąć ,można spiąć wykałaczkami .
Krok 5 - Udziec z indyka pieczony z ziołami  foto
6
Włożyć do piekarnika i piec około 60 minut w 160 stopniach, można w czasie pieczenia przykryć folią aluminiową .Doskonałe mięsko do obiadu jak i do kanapek.
Krok 6 - Udziec z indyka pieczony z ziołami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

2milutka 26.04.2017 07:45
smaczny kawał mięsa
w mojej kuchni 25.04.2017 18:37
dobre mięsko do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak