Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubijać z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana będzie sztywna dodać ocet. Cały czas ubijając dodawać kolejno 8 dag cukru pudru, żółtka, śmietanę 18% i konfiturę porzeczkową. Na samym końcu delikatnie wymieszać z przesianą wcześniej mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i kisielem truskawkowym. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piecyka nagrzanego do 180ºC na około 15 minut. Jeszcze gorące ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon.

Żelatynę rozpuścić w 1/6 szklanki wrzątku. Odstawić, aby napęczniała. Śmietanę schłodzić w zamrażalniku. Przełożyć do metalowej miski, ubić na sztywno. Dodać pozostały cukier puder i żelatynę. Wymieszać dokładnie.

Ciasto na roladę rozwinąć, posmarować ubitą śmietanką (część pozostawić do dekoracji) i ponownie zwinąć. Po wierzchu posmarować pozostałą ubitą śmietaną i posypać kakao oraz startymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Komentarze

  • 6
    no-image
    Opublikowano

    cichor

    pycha :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    pychotka!
  • 0
    original
    Opublikowano

    mamusia1

    rewelka!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    uwielbiam roladki , a Twoja wygląda fantastycznie :)))
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    wygląda bardzo smakowicie!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    Pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    piękna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    muszę zrobić:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    bardzo apetyczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Madziela

    świetna roladka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !