Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne z musztardą

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 370 ml
otręby pszenne gasrść
miód płynny 1 łyżka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
drożdże świeże 20 g
woda ciepła 180-200 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 2-3 łyżki
zioła do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne z musztardą

Kroki postępowania

1
W średnim naczyniu połączyć drożdże z ciepłą wodą, olejem, cukrem, miodem i musztardą - wymieszać na jednolity płyn. Dodać trochę mąki i odstawić na kilka minut.

Krok 1 - Bułki pszenne z musztardą foto
2
W misce połaczyć mąkę pszenną z rozczynem, dodać ulubione zioła lub przyprawy.
Krok 2 - Bułki pszenne z musztardą foto
3
Zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym.
Krok 3 - Bułki pszenne z musztardą foto
4
Do ciasta dodać otręby i krótko zagnieść.
Krok 4 - Bułki pszenne z musztardą foto
5
Podzielić na 10 równych kawałków.
Uformować zgrabne bułeczki i naciąć w dowolny sposób.
Krok 5 - Bułki pszenne z musztardą foto
6
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, żeby trochę podrosły.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 180*C z termoobiegiem, wsunąć blachę i piec ok. 20-25 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią. Przełożyć na kratk i ostudzić.
Krok 6 - Bułki pszenne z musztardą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

endzi
endzi 26.04.2017 12:38
Ciekawy przepis, bułek z musztardą jeszcze nie robiłam! Koniecznie wypróbuje!
wwwiolka 25.04.2017 20:53
Bardzo fajny przepis.
Ania321 25.04.2017 19:50
pyszne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak