Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mleko 1 szklanka
masło klarowane 4-5 łyżek
jajko 2 sztuki

Do smaku

Kminek mielony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Farsz

sałata rzymska 3-4 średnie główki (baby)
jabłko 1 szt.
cebula 1 szt.
śmietana 30% 100 ml
ser żółty starty 50 g
cukier 1/3 łyżeczki
masło klarowane 4 łyżeczki
koperek kilka gałązek
papryka marynowana
śmietana 18 proc 50 ml

Do smaku

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30

Kroki postępowania

1
Do miski wybijamy 2 jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli i mieszamy rózgą, dodając stopniowo część mąki. Następnie dodajemy 3-4 łyżki rozpuszczonego masła. Doprawiamy do smaku kminkiem i pieprzem białym. Dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, tak, żeby nie zostały grudki. Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika smarujemy ją za pomocą pędzelka masłem. Kolejne naleśniki smażymy bez dodawania tłuszczu.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30 foto
2
Przygotowujemy farsz do naleśników. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżeczki masła klarowanego i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Przekładamy do cebuli i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Sałatę rzymską kroimy na cząstki i przekładamy na patelnię z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy śmietanę 30 %, cukier, starty ser, koperek i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30 foto
3
Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulony i podsmażamy na pozostałym maśle klarowanym, aż będą chrupiące. Naleśniki wykładamy na talerze, posypujemy pokrojoną papryką marynowaną i polewamy śmietaną 18%. Danie możemy udekorować gałązkami koperku.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak