Sposób przygotowania

Z mięsa wykroić 5 szyneczek, opłukać i odsączyć z wody, sól , cukier i saletrę wymieszać razem , tą mieszanką natrzeć uformowane szyneczki, dać do garnka opsypać pozostałą solą, pozostawić pod przykryciem na noc , aby puściła sok. Zagotować 6 litrów wody , dodać do niej liście laurowe , ziele angielskie, pieprz i kolendrę, chwilę gotować , odstawić do wystygnięcia (marynata ma być całkiem zimna). Czosnek rozdrobnić wsypać do mięsa i zalać marynatą , nakryć i to ma stać około tygodnia w tym że po trzech dniach trzeba zminenić marynatę starą wylać i mięso przewrucić na drugą stronę i ponownie zalać świeża marynatą. Po tygodniu wyjąć mięso z marynaty , opłukać wodą , położyć aby obciekła z wody, następnie założyć na każdą szyneczkę siatkę i najlepiej skrępować jeszcze mięso sznurkiem. Zawiesić na uchwytach z drutu, wcześniej przygotować wędzarnie , należy wędzić aż szynki złapią rumiany kolor, najlepsze drzewo do wędzenia to grab i bruk. Po uwędzeniu szynki muszą wystygnąć . Gotować je w osolonej wodzie, na bardzo wolnym ogniu do miękkości, po ugotowaniu zostawić szynkę w wodzie do wystygnięcia, aby nie była sucha.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Super, kolor, wygląd i na pewno smak.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    uwielbiam taką szyneczkę
  • 1
    original
    Opublikowano

    miki47

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    do tego chrzan-pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    takie mięsko to marzenie.....
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    jak dla mnie za dużo pracy przy niej ale wiem,że warto taką robić jak ktoś ma możliwości

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !