Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijaniec z ciasta krucho-drożdżowego

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 1/2 kg
margaryna 1/2 kostki
smalec 50 gram
cukier 2 łyżki
drożdże 5 dag
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 2 łyżki
mleko 1/4 szklanki

Dodatkowo

masa makowa 1/2 puszki
marcepan 5 dag
orzechy posiekane 2 łyżki
migdały siekane 2 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżka
aromat migdałowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijaniec z ciasta krucho-drożdżowego

Zimną margarynę i smalec posiekać z cukrem, następnie wsypać mąkę, wbić jajko i dołożyć jogurt oraz wlać mleko z rozpuszczonymi w nim drożdżami, szybko zagnieść ciasto.
Masę makową dokładnie wymieszać z masą marcepanową po połączeniu się mas dodać do niej orzechy, migdały, skórkę i aromat, wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm i posmarować masą makową, następnie zwinąć jak roladę i przełożyć na papier do pieczenia, owinąć ja tym papierem zostawiając luz w obwodzie jak i po kilka cm luzu na końcach " zawiniątka" . Ciasto przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika i ułożyć po skosie, odstawić na 30-40 minut do podrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 190 st około 40 minut po upieczeniu od razu rozerwać na nim papier i wystudzić po wierzchu polać lukrem lub tylko posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 25.04.2017 08:28
smaczne ciasto
Wiesława1 21.04.2017 12:48
Wygląda smakowicie
Konczi 21.04.2017 12:13
Rewelacyjnie wygląda - pyszny wypiek !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak