Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia z grilla w zalewie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Zalewa

woda 3/4 szklanki
ocet winny 1/4 szklanki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

cukinia

cukinia 1 mała
papryczka ostra 1/2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
olej roślinny do posmarowania patelni

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z grilla w zalewie

Cukinię myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki razem ze skórką.

Paprykę kroimy w małą kostkę i układamy na dnie słoika.

Patelnię grillową nacieramy olejem roślinnym i rozgrzewamy. Grillujemy cukinię z obu stron i przekładamy do umytych słoiczków.

Słoiki napełniamy cukinią do 3/4 wysokości i zalewamy wystudzoną zalewą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Szczelnie zakręcamy i wkładamy do garnka wyłożonego ścierką. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzujemy pod przykryciem około 10 minut.

Zalewa:

W garnku doprowadzamy do wrzenia składniki zalewy ( nie gotujemy). Odstawiamy do wystudzenia.

Podana ilość wystarcza na 1 słoik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 13.05.2017 20:08
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak