Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowe muffinki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 sztuki
mąka tortowa 2 szklanki
orzechy włoskie 1 szklanka
masło 25 dag
cukier 1 szklanka
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
mleko 6 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
berberys suszony 45 g

Polewa

biała czekolada 100 g
śmietana 30% 1 łyżka

Porada

Jeśli nie mamy berberysu możemy całkowicie z niego zrezygnować. Z tego przepisu upieczemy również pyszną babkę na święta czy keks.

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowe muffinki

Kroki postępowania

1
1. Orzechy mielę w malakserze,
Krok 1 - Orzechowe muffinki foto
2
mieszam z mąką oraz proszkiem do pieczenia i kakao w misce.
Krok 2 - Orzechowe muffinki foto
3
2. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia.
Krok 3 - Orzechowe muffinki foto
4
3. Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem.
Krok 4 - Orzechowe muffinki foto
5
4. Piekę w 165*c na termoobiegu lub w 170*c na grzaniu góra dół przez 30 minut-do tzw suchego patyczka.

po upieczeniu muffinki dekoruję polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką śmietanki.
Krok 5 - Orzechowe muffinki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 23.04.2017 12:10
Wspaniałe słodkości
Janina 22.04.2017 17:03
Super babeczki;))
ilka01 21.04.2017 20:18
pyszne babeczki
Stenka 21.04.2017 19:53
smaczne i ladne
Wacław 21.04.2017 19:23
Babeczki na 5 :-)
Wiktoria29 21.04.2017 16:07
wyglądaja wyśmienicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak