Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa, która zawsze się udaje

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

lukier biały 1 szt
kolorowa posypka do dekoracji
mąka pszenna 150 g
mąka ziemniaczana 100 g
cukier puder 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt
masło 220 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa, która zawsze się udaje

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy w osobnej misce z szczyptą soli. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do misy miksera wlewamy wystudzone i rozpuszczone masło.

Dosypujemy do niego cukier puder i ucieramy na wysokich obrotach dodając po 1 żółtku aż osiągniemy puszystą masę. Do masy dodajemy 1/3 mąki i mieszamy szpatułką zbierając brzegi.

Dosypujemy resztę mąki i dokładnie mieszamy. Masa zrobi się gęsta. Dodajemy do niej 2 łyżki ubitej piany i mieszamy aż wszystko się połączy po czym dodajemy resztę piany z białek.

Ciasto wylewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 45 minut. Polewamy lukrem dopiero po całkowitym wystudzeniu i dekorujemy posypką cukrową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 03.05.2017 21:58
uwielbiam do kawy takie babki
Bożena Matuszczyk 18.04.2017 13:33
Smakowita i kusząca babka;)
IZABELA29 18.04.2017 09:20
Wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak