Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka dwukolorowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej roślinny 200 ml
jajko 6 szt
cukier trzcinowy 300 g
mąka pszenna 250 g
mąka ziemniaczana 100 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
polewa czekoladowa do polania
skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka dwukolorowa

Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki.

Jajka ucieramy z cukrem. W trakcie miksowania powoli wlewamy olej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy stopniowo do masy jajecznej.

1/3 ciasta przekładamy do osobnej miski i mieszamy szpatułką z kakao.

Do przygotowanej wcześniej formy wlewamy jasną część ciasta, zostawiając około połowę. Na to dajemy ciemną część ciasta i pozostałą jasną. Widelcem mieszamy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 i pieczemy około 60 minut.

Po upieczeniu wykładamy do wystudzenia i polewamy czekoladą oraz dekorujemy skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 12.04.2017 22:47
Fajny przepis
Jolanta40 12.04.2017 12:28
bardzo dziękuję :)
Krzysztof15 12.04.2017 12:20
pyszna babeczka
Mniam 12.04.2017 10:50
Przepyszna babka :)
mirosława4 12.04.2017 10:49
piękna ta babeczka
Malinka 12.04.2017 10:45
Świetna babka!
AZgotuj 12.04.2017 10:01
czuję, że jest niesamowicie pyszna!
dodi 12.04.2017 09:53
pyszna babeczka
olkaaa 12.04.2017 09:38
muszę zrobić
Justi2401 12.04.2017 09:35
Ładna babeczka na Wielkanoc :)
slodkieniebo 12.04.2017 08:27
Idealna na Wielkanocny stół ! :)
Krystyna32 12.04.2017 07:48
apetyczna babka
Franciszek 12.04.2017 00:10
piękna na Święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak