Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13

5.0
(44)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

masło klarowane 50 g
pomidorki koktajlowe
pieczywo 6 kromek (żytnie)
awokado 2
sok z cytryny 1/2
jajka przepiórcze 5
olej rzepakowy 50 ml
oliwki czarne Smak
zielona cebulka

Do smaku

bazylia
oregano
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13

Kroki postępowania

1
Pomidory przekrawamy na połówki i przesmażamy na oleju, na patelni. Przyprawiamy solą i bazylią. Z awokado wyjmujemy pestki i łyżką wyciągamy miąższ do miski. Do miąższu dodajemy roztarte w dłoniach oregano, sok z cytryny, paprykę ostrą i solimy. Awokado rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby uzyskać gładką pastę.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
2
Pieczywo kroimy w grubsze kromki i smarujemy z obu stron masłem klarowanym (o temperaturze pokojowej). Pieczywo przesmażamy na patelni, a gdy się zarumieni zdejmujemy. Na tej samej patelni na maśle klarowanym, przygotowujemy sadzone jajka przepiórcze.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto
3
Grzanki smarujemy pastą awokado. Na wierzch kładziemy: sadzone jajka, przesmażone pomidory oraz oliwki czarne. Posypujemy zieloną cebulką.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Bruschetta z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 13 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 23.03.2017 10:21
muszę zdecydowanie wypróbować
justynkag 23.03.2017 06:55
Prezentuje się niezwykle apetycznie.Zachęca do spróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak