Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 g
masło 200 g
twaróg 250 g
jajko 1
Zioła prowansalskie suszone Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Farsz

mięso mielone wołowe 400 g
cebula 2
dynia 400 g
jarmuż 2 garście
żurawina suszona 60 g
miód 1 łyżka
śmietana 18 proc 100 ml
chrzan tarty
Musztarda francuska Prymat
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat
pieprz
szczypiorek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11

Kroki postępowania

1
W garnku z solą i pieprzem gotujemy wołowinę. Gdy mięso jest już miękkie i kruche odcedzamy go na sito oraz mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni z olejem przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy 50 g żurawiny i łączymy z mielonym mięsem, doprawiamy przyprawą do wołowiny. Smażące się składniki, podlewamy bulionem z ugotowanego mięsa (1 chochla), cały czas mieszając. Farsz z patelni przekładamy do miski.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11 foto
2
Przygotowujemy ciasto na pierogi. W misce, za pomocą widelca, rozgniatamy twaróg. Do twarogu dodajemy taką samą ilość mąki pszennej (250 g), masło w temperaturze pokojowej oraz jajko. Doprawiamy ziołami prowansalskimi oraz szczyptą soli. Widelcem rozgniatamy i mieszamy wszystkie składniki. Jeżeli ciasto za bardzo się klei, można dosypać odrobinę mąki. Deskę, bądź blat, posypujemy mąką. Wykładamy ciasto z miski i zaczynamy wyrabiać. Gotową masę rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy kółka o średnicy około 8–10 cm. Na każde kółko wykładamy porcję farszu. Zlepiamy brzegi i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Aby pierogi lepiej się prezentowały, ich boki dodatkowo sklejamy widelcem, a wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na 15 – 20 minut na 190 °C .
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11 foto
3
Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dynię pokrojoną w drobną kostkę, pozostałą suszoną żurawinę oraz jarmuż. Do smaku dodajemy 3 łyżki musztardy francuskiej oraz łyżkę miodu, pieprz i sól.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11 foto
4
Gorące pierogi podajemy z warzywami z patelni oraz sosem śmietanowo-chrzanowym (2 łyżki chrzanu mieszamy ze 100 ml śmietanki 18%). Posypujemy całość szczypiorkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Pieczone pierogi z wołowiną i dynią, odc. 11 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak