Sposób przygotowania

Bułkę włóż do miseczki i zalej mlekiem, żeby dobrze nasiąkła. Mięso przełóż do dużej miski i rozprowadź widelcem tak, żeby nie było zbrylone. Dodaj do mięsa odsączon bułkę, wbij całe, surowe jajko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (możesz zastąpić posiekanym szczypiorkiem) i przyprawy. Sprawdź, czy mięso jest dostatecznie słone i wyraziste w smaku.
Cebulę obierz z łupinek, pokrój w kosteczkę i zeszklij na 1 łyżce oleju: najpierw porządnie rozgrzej tłuszcz na patelni, potem równomiernie wysyp pokrojoną cebulkę. Nie dopuść, żeby się całkiem uprażyła - ma być przezroczysta. Usmażoną cebulkę wymieszaj z przygotowanym mięsem.
Uformuj kotlety - nabieraj porcję mięsa na dłoń i najpierw utocz równomierną kulkę, a potem lekko ją spłaszcz. Kotlety smaż na gorącym oleju. Obracaj, żeby obsmażyły się równomiernie z obu stron. Po 4 minutach smażenia zmniejsz ogień i trzymaj pod przykryciem przez 10 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    mniam mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !