Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowy w sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 łyżka mąki
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
pieprz
Składniki do sosu:
1/2 I wywaru z mięsa i warzyw
sól i pieprz
1/8 I czerwonego wina
30 g mąki (2 duże łyżki)
25 g cebuli pokrojonej w kostkę
40 g masła
schab bez kości 4 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy w sosie

Kotlet schabowy:
Plastry mięsa opłucz w letniej wodzie. Następnie na twardym podłożu ułóż ścierkę, na to deskę. Rozbijaj tłuczkiem plastry mięsa tak, aby przynajmniej o połowę zwiększyły swoją powierzchnię. Staraj się, żeby mięso za bardzo się nie postrzępiło, a zwłaszcza, żebyś go nie przebił na wylot :)
Przygotuj sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, surowe jajko na drugim - bułkę tartą zmieszaną z mąką, solą i pieprzem (ew. vegetą). Bierz przygotowane kotlety i dokładnie obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w panierce.
Rozpuść i porządnie rozgrzej na patelni tłuszcz (powinno być go sporo, tak, żeby równomiernie pokrył całe dno patelni) i ułóż na płasko kotlety. Smaż po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu (uważaj, tłuszcz może pryskać!), kiedy kotlety się obsmażą i zrumienią, możesz zmniejszyć płomień i przykryć patelnię pokrywką (ale zaglądaj pod nią od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia). Po 4 -5 minutach smażenia kotlety będą gotowe do wykładania na talerze.

Sos:
Z mąki i drobno pokrojonej w kostkę cebuli, przyrządzić zasmażkę, dodać wino i wywar. Sos gotować minimum 10 minut, aż zgęstnieje.
Sos można przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz rozrzedzić śmietaną. Gęstego so­su nie należy zamrażać bowiem może stracić właściwą konsysten­cję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 30.08.2011 20:53
...w sosie najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak