Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Mąkę przesypujemy do miski robota kuchennego, następnie robimy dołek, w który wsypujemy cukier, kruszymy drożdże i zalewamy połową ciepłego mleka. Składniki na zaczyn zasypujemy mąką i odstawiamy na 10-15 minut, aż ruszy. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na kruszonkę przekładamy do miski. Wszystko rozcieramy między palcami do połączenia składników, tworząc grudki. Całość można zmiksować mikserem. Kruszonkę przekładamy do woreczka i mrozimy w zamrażarce.
Kiedy zaczyn jest gotowy zaczynamy wyrabiać ciasto. Kolejno dodajemy pozostałą ilość mleka, szczyptę soli, żółtko, jajko, cukier wanilinowy. Ciasto wyrabiamy parę minut, następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż będzie delikatne i pulchne. Czystą miskę smarujemy odrobiną oleju i przekładamy ciasto do wyrośnięcia. Nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Następnie ciasto dzielimy na 12-14 części. Formujemy kulę lekko spłaszczamy na blaszce, a środek bułeczek dociskamy dnem od szklanki. Każdorazowo dno szklanki oprószamy mąką. Pozostałe białko mieszamy z odrobina mleka i smarujemy bułeczki. Wgłębienie posypujemy niewielką ilością bułki tartej, wykładamy pokrojone w plasterki truskawki. Z wierzchu posypujemy kruszonką. Drożdżówki pieczemy przez 20-25 minut, studzimy na kratce.