Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2

5.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

sałata rzymska 2 duże główki
filet z dorsza 800 g (zmielony)
majonez 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
szczypiorek 1 pęczek
koperek 1 pęczek
rosół warzywny 500 ml
chrzan tarty 3 łyżki
śmietana 18 proc 240 ml
ser żółty 50 g
winogrona zielone i czerwone po 300 g
miód 2 łyżki
olej rzepakowy

Do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2

Kroki postępowania

1
We wrzątku parzymy liście sałaty po ok. 15 sekund i wyciągamy. Odcinamy z nich twarde unerwienia.

Szczypiorek siekamy i podsmażamy na oleju. Do zmielonego filetu z dorsza dodajemy szczypiorek, majonez, bułkę tartą, posiekany koperek. Doprawiamy do smaku przyprawą do ryb i mieszamy. Na każdy liść wykładamy ok. 1 łyżki masy i zwijamy gołąbki. Najpierw zwijamy boki do środka, a potem zwijamy w rulon tak, żeby twardsza część była w środku. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2 foto
2
Przygotowujemy sos do gołąbków. Wyciągamy wcześniej przygotowany rosół warzywny. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy 3 łyżki śmietany i mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżeczki chrzanu tartego. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i białym pieprzem i ponownie mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2 foto
3
Przygotowanym sosem polewamy gołąbki i posypujemy startym na tarce żółtym serem.

Na blachę wyłożoną pergaminem wykładamy winogrona. Wierzch polewamy miodem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gołąbki i winogrona wstawiamy razem do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25-30 min. Winogrona możemy wyciągnąć wcześniej z piekarnika - jak tylko skórka na owocach zacznie pękać
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2 foto
4
Gołąbki wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nie winogrona.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Gołąbki z dorsza z pieczonymi winogronami, odc. 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 03.03.2017 19:55
Czekam na sałatki
Edita 03.03.2017 10:13
fajne dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak