Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grecka zapiekanka .Pastycjo

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mięso mielone 500 g,
makaron rurki 250 g, u mnie szerokie wstążki
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2 szt,
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku.
oliwa 3 łyżki
ser żółty 250 g, Parmezan

sos beszamelowy

mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
mleko 1 szklanka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Grecka zapiekanka .Pastycjo

er parmezan zetrzeć na tarce ( grube oczka ). Makaron ugotować nie całkiem do miękkości odlać i przepłukać zimną wodą.

Sposób przygotowania:
Ugotuj sos beszamelowy.
Mięso mielone usmaż na patelni z cebulą i przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego wkładamy na spód - 1/2 startego sera, na ser 1/2 ugotowanego makaronu następnie usmażone mięso, druga część makaronu zalewamy sosem beszamelowym na wierz nakładamy resztę startego sera.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny, tak aby góra miała złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 01.03.2017 09:09
fajna zapiekanka
Bożena Matuszczyk 28.02.2017 16:08
Dziękuję za miłe komentarze.;)
dodi 27.02.2017 19:10
apetycznie wyglada
gusia1000 27.02.2017 13:35
fajna zapiekanka.
AZgotuj 27.02.2017 10:12
pyszne danie:)
Ola1984 27.02.2017 10:08
Bardzo apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak