Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg cytrynowy z folii

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg 2 sztuki
cytryna 1 sztuka
koperek 1 pęczek
sól, pieprz do smaku
masło 4 łyżki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg cytrynowy z folii

Ryby oczyścić, opłukać, natrzeć solą i pieprzem. cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Przekroić na pół. Z jednej połowy otrzeć skórkę,sokiem skropić środek i wierzch ryby. Drugą połowę pokroić w plasterki. Koperek opłukać, osuszyć, połowę posiekać. Wnętrze każdej ryby posypać skórką otartą z cytryny. Włożyć też po 2-3 gałązki koperku, 2-3 plasterki cytryny i trochę masła. Dwa kawałki folii aluminiowej posmarować z jednej strony olejem. Na każdym umieścić rybę, posypać ją posiekanym koperkiem i wiórkami masła. Zawinąć luźno w folię i zagnieść do góry boki, tak, aby w czasie pieczenia nie wyciekał sos. Ryby ułożyć na ruszcie grilla i piec po mniej więcej 10 minut z każdej strony lub ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni. Taka ryba doskonale smakuje z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 29.11.2011 11:46
bardzo dobra jest taka ryba
RenataZ-et 28.08.2010 20:38
Mniammmm
Margo1 28.08.2010 08:20
Jadłam , wysmienity jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak