Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 6,5 szklanki
soczewica czerwona 1,5 szklanki
papryka czerwona 1 szt
marchew 1 szt
ziemniaki 2 szt
pietruszka 1 szt
cebula pol szt
czosnek 1 zabek
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie mielone Prymat szczypta
Kmin rzymski mielony Prymat 1 lyzeczka
Kurkuma mielona Prymat pol lyzeczki
kolendra mielona 1 lyzeczka
Papryka słodka mielona Prymat pol lyzeczki
pestki słonecznika 1/4 szklanki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem

Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w garnku, w którym będziemy robić zupę. Kiedy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, paprykę słodką, kolendrę, kmin rzymski oraz kurkumę i chwile podsmażamy, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie zalewamy cebulkę z przyprawami wodą. Soczewice dokładnie płuczemy w wodzie i dodajemy do cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwoną kroimy na pół, pozbawiamy ją gniazda nasiennego, kładziemy na wysmarowana olejem blaszkę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach do momentu aż papryka będzie miękka. Upieczoną paprykę obieramy ze skorki i dodajemy do zupy. Z ugotowanej zupki wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na gładki krem. Na suchą patelnie wsypujemy słonecznik. Kładziemy patelnie na palnik o malej mocy i prażymy słonecznik. Musimy być ostrożni, ponieważ słonecznik możemy w bardzo łatwy sposób przypalić, a w tedy nie będzie smaczny. Zmiksowaną zupę nalewamy do miseczek i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego moi kochani :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 25.02.2017 14:02
smaczna zupka
gosia56 25.02.2017 13:32
na pewno pyszna zupka;)
Ania321 24.02.2017 20:38
Bardzo apetyczna zupka :)
aga3103 24.02.2017 15:04
Bardzo fajny przepis :)
tobi1989 24.02.2017 14:42
Wspaniałe danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak