Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanka
żółtko jajek 4 sztuka
masło 1 łyżka
sól szczypta
piwo jasne 1/2 szklanka
cukier puder 50 gram
olej kokosowy 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę, żółtka, sól, piwo wymieszać i zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, dać do schłodzenia do lodówki na 2-3 godziny.
Brać małe ilości ciasta i cieniutko wałkować, ciąć na cienkie paski 1cm x 5cm , zrobić nacięcie w środku i przełożyć, rzucać na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron na złoty kolor, następnie układać na papierowym ręczniku, aby odsączył się nadmiar oleju. Po wystygnięciu posypać cukrem puder.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.03.2017 19:52
wart zrobić
marczak1963 14.03.2017 15:08
Faworki, szybkie, tanie, a co najważniejsze smaczne!
Ola1young 25.02.2017 16:14
lubimy faworki :)
gusia1000 24.02.2017 01:06
Zawsze dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak