Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

straki faszerowne ryzem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka zielona 4 szt
ryż 15 dag
cebula 1 szt
pieczarki 5-6 szt
sól, pieprz
czosnek 2 zabki
karkówka 40 dag
żółty ser 25 dag
masło

Przepis i sposób przygotowania na: straki faszerowne ryzem

Ryz gotujemy na sypko w lekko posolonej wodzie,odcedzamy i studzimy.Mieso drobno kroimy.Pieczarki tniemy w kosteczke.Obrana cebule oraz czosnek drobno siekamy i szklimy na masle.Do cebuli z czosnkiem dodajemy pieczarki smazymy razem az odparuje cały płyn.Dokładamy karkówke i dusimy około 25 minut az mieso bedzie miekkie.Papryki rozcinamy wzdłuż usówamy srodki z pestkami straki płuczemy i osuszamy.Karkówke zpieczarkami łaczymy z ryzem,przyprwaiamy sola pieprzem oraz suszonym tymiankiem i oregano.Straki papryki napełniamy przygotowanym nadzieniem.Wierzchy posypujemy grubo startym serem.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego w tem.180 st.Pieczemy 35-40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak