Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jajko 2 sztuki
margaryna 50 G
mąka ziemniaczna
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie Eli

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Uklepać w misce na płasko,podzielić na 4 części,wyjąć 1 część,odłożyć na górę.W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną(równo z ziemniakami),dodać margarynę pokrojoną w cienkie kawałki,jajka i dokładnie wyrobić ciasto.Zrobić jedną kluskę i ugotować.Jeśli będzie się rozgotowywać(zależy ile skrobii jest w ziemniakach),dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Z ciasta zrobić kulki,lekko spłaszczyć i pośrodku zrobić dziurkę.Można też zrobić z ciasta wałek i pokroić,tak jak kopytka.Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu.Podawać z mięsem i sosem.Można też podać z przesmażonym boczkiem lub słoninką ze skwarkami i cebulką.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 09.09.2010 09:45
smaczne
Kate131 08.09.2010 13:44
UWIELBIAM
banditka 08.09.2010 11:25
super
Misiek1 27.08.2010 20:46
Z sosem grzybowym są rewelacyjne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak