Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na żurek Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąkiażytnia żurkowa 25 dkg
czosnek 4 ząbki
żurek gotowy łyżki
woda 1 (przegotowana, letnia)

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na żurek Eli

Do letniej wody dodać gotowy żurek,mąkę żurkową i dokładnie wymieszać.Do zakwasu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Zakwas zostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.Odlać trochę zakwasu do małego słoika i przechowywać w lodówce,do następnego kiszenia.

Żur z takiego swojskiego zakwasu jest o niebo lepszy,niż ze sklepowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 08.06.2011 16:28
Taki przepis warto miec
iza15 11.05.2011 23:45
robię podobny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak