Sposób przygotowania

Łodyżki selera oczyszczamy z włókien, odcinamy z nich liście. Siekamy łodyżki, następnie obraną cebulę i podsmażamy jedno i drugie na rozgrzanym maśle przez około 3 minuty. Dodajemy obrany i starty na tarce seler korzeniowy. Wlewamy gorący bulion, doprawiamy i gotujemy całość około pół godzinki. Zupę lekko studzimy i miksujemy. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę, a śmietanę mieszamy z żółtkami. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy do niej ser. Trzymamy zupę na małym ogniu, tak długo, by ser rozpuścił się. Pod koniec wlewamy śmietanę z żółtkami. Już nie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem raz jeszcze, jeśli trzeba i dodajemy też sok cytrynowy do smaku. Zupę rozlewamy, posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz listkami selera naciowego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewa99

    trzeba wypróbować!
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    byłbym ostrożny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    nie będę ryzykował
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    można spróbować
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    ciekawa zupa
  • 1
    original
    Opublikowano

    andzia123

    mmmmmmmm
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    rewelacyjna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !