Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z afrodyzjakiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

selera naciowego 5-6 łodyg
selera korzeniowego 40 dag
sera pleśniowego (niebieskiego) 20 dag
śmietana 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 szt
orzechów włoskich 5 dag
cebula biała 2 sztuki
masło 3 łyżki
sok z cytryny do smaku
bulion warzywny 1,5 litra
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z afrodyzjakiem

Łodyżki selera oczyszczamy z włókien, odcinamy z nich liście. Siekamy łodyżki, następnie obraną cebulę i podsmażamy jedno i drugie na rozgrzanym maśle przez około 3 minuty. Dodajemy obrany i starty na tarce seler korzeniowy. Wlewamy gorący bulion, doprawiamy i gotujemy całość około pół godzinki. Zupę lekko studzimy i miksujemy. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę, a śmietanę mieszamy z żółtkami. Zupę ponownie zagotowujemy i dodajemy do niej ser. Trzymamy zupę na małym ogniu, tak długo, by ser rozpuścił się. Pod koniec wlewamy śmietanę z żółtkami. Już nie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem raz jeszcze, jeśli trzeba i dodajemy też sok cytrynowy do smaku. Zupę rozlewamy, posypujemy posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz listkami selera naciowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.06.2013 21:19
rewelacyjna
andzia123 03.07.2012 14:57
mmmmmmmm
Zoso 27.06.2012 22:42
ciekawa zupa
Barbara55 08.01.2012 18:32
można spróbować
kielcok1 26.11.2011 13:42
nie będę ryzykował
Adamorek 31.05.2011 18:18
ciekawe
rakow2
rakow2 20.04.2011 19:33
byłbym ostrożny
Ewa99 18.10.2010 11:42
trzeba wypróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak