Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do hamburgerów

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Zaczyn

mąka pszenna 250 gram
woda letnia 250 ml.
drożdże świeże 25 gram

Ciasto właściwe

mąka pszenna 250 gram
woda letnia 50 ml.
mleko w proszku 30 gram
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżka
masło 20 gram

Dodatkowo

jajko
sezam do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki do hamburgerów

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczka i pozostawiamy na 12 godzin, najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy mąkę , mleko w proszku, sól, cukier, wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 31.01.2017 10:09
Domowe najzdrowsze!
justynkag 31.01.2017 10:05
Super bułeczki
Ola1984 31.01.2017 08:33
Nie ma jak domowe bułeczki :)
MagdalenaIC 30.01.2017 23:23
Pyszne :)
Barbara13 30.01.2017 23:14
super takie domowe bułki
Urszula Świeca 30.01.2017 22:09
Fajne bułeczki.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak