Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z wiśniami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 200 ml
masło 100 gram
drodże, 30 gram
cukier 1 szklanka
jajko 3 sztuki
cukier puder do dekoracji
wiśnie bez pestek
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z wiśniami

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy mąkę.
Krok 1 - Rogaliki z wiśniami foto
2
W garnku roztapiamy masło, dolewamy mleko wszystko leciutko podgrzewamy, dodajemy cukier, zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę ,drożdże, 2 całe jajka i jedno żółtko, całość miksujemy i wlewamy do mąki.
Krok 2 - Rogaliki z wiśniami foto
3
Wyrabiamy ciasto na gładko i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 3 - Rogaliki z wiśniami foto
4
Po 30 minutach ponownie ciasto wyrabiamy i odstawiamy jeszcze na 1 godzine, przykryte w ciepłym miejscu.
Krok 4 - Rogaliki z wiśniami foto
5
Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy tak aby powstało koło. Kroimy na 8 trójkątów. Na każdym układamy kilka wiśni.
Krok 5 - Rogaliki z wiśniami foto
6
Zwijamy rogaliki smarujemy, pozostałym białkiem.
Krok 6 - Rogaliki z wiśniami foto
7
Pieczemy na zloty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 15 minut.
Krok 7 - Rogaliki z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 30.01.2017 18:56
doskonałe domowe rogaliki :-)
Habibi 30.01.2017 12:20
uwielbiam domowe rogaliki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak