Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa czosnkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewki 2
pietruszka 1
seler i por kawałek
ziemniaki 4
czosnek 1 główka
woda 2 l
smietana 18% 2-3 łyżki
grzanki czosnkowe
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa czosnkowa

Kroki postępowania

1
Włoszczyznę umyć, pokroić w kosteczkę seler, por w półksiężyce, marchew i pietruszkę na pół, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól do smaku. Zagotować.
Krok 1 - Zupa czosnkowa foto
2
Zmniejszyć ogień i dodać pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Gotować, aż będą miękkie. Następnie na rozgrzanej patelni zeszklić czosnek, a gdy ząbki będą miękkie, zdjąć z oleju, obrać i zblendować. Z bulionu wyjąć marchew i pietruszkę, dodać czosnek i zagotować.
Krok 2 - Zupa czosnkowa foto
3
Zdjąć z ognia, całość zblendować, a na końcu dodać śmietanę i świeżo startą gałkę muszkatołową do smaku. Zupę podawać z grzankami czosnkowymi.
Krok 3 - Zupa czosnkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 27.01.2017 16:31
Smakowita zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak