Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe gnocchi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dyniowe gnocchi to świetny pomysł na obiad o każdej porze roku. Wiosną i latem możemy sięgnąć po zamrożony miąższ, a jesienią wybrać świeżą dynią i przygotować z niej piękne, pomarańczowe gnocchi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

Składniki:

dynia Hokkaido 500 g
ziemniaki 0,5 kg
żółtko jajek 1
mąka pszenna 100 g
Gałka muszkatołowa cała Prymat
parmezan 100 g
rukola 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowe gnocchi

Sformułowanie "gnocchi" pochodzi z Włoch. Są one odpowiednikiem naszych polskich kopytek, które przygotowuje się na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej lub pszennej. W tym przepisie dodatkiem do ugotowanych ziemniaków jest pieczona dynia, dzięki której gnocchi zyskują piękny, pomarańczowy kolor. 

Kroki postępowania

1
Dynie pokroić na mniejsze kawałki, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut, aż miąższ będzie miękki. Wyjąć, ostudzić i oddzielić miąższ od skórki. Zblendować i odcisnąć powstały płyn.
Krok 1 - Dyniowe gnocchi foto
2
Następnie, w trakcie, gdy dynia się piecze w osolonej wodzie, ugotować ziemniaki w mundurkach. Gotowe odcedzić, pokroić na połówki i wyjąć miąższ, a następnie przecisnąć go przez praskę. Połączyć go z powstałym dyniowym puree, dodając żółtko, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Krok 2 - Dyniowe gnocchi foto
3
Dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto do momentu, aż będzie suche i elastyczne. Gotowe ciasto podzielić na części, z każdej uformować wałek, który następnie należy pokroić na ok.2 cm kawałki.
Krok 3 - Dyniowe gnocchi foto
4
Gnocchi układać na tacy podsypanej mąką i wrzucać delikatnie na wrzącą, osoloną wodę. Kluseczki są gotowe, kiedy wypłyną na wierzch. Podawać posypane płatkami parmezanu z rukolą.
Krok 4 - Dyniowe gnocchi foto

Więcej przepisów na pyszne dania obiadowe znajdziecie w serwisie Doradca Smaku >> LINK <<

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 18.02.2017 23:11
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak