Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka truskawkowo-cytrynowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 3 kilogramy
cukier 1 kilogram
cytryna 2 sztuki
wódka 1 litr
spirytus 0,5 litra

Porada

Zawsze robię ją kiedy truskawki są mocno dojrzałe i słodkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka truskawkowo-cytrynowa

Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kilka dni żeby truskawki puściły sok, codziennie potrząsamy słoikiem. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 24.01.2017 18:07
Ależ pyszności!
Ola1984 24.01.2017 17:49
Bardzo smaczna nalewka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak