Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka bakaliowe przenno-kukurydziane

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
cukier brązowy 3 łyżki
jajko 1 całe
żółtko jajek 1
mleko 3,2% 1 szklanka
masło/margaryna 2 duże łyżki
orzechy nerkowca 1 łyżka
orzechy włoskie 1 łyżka
płatki migdałowe 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka bakaliowe przenno-kukurydziane

Orzechy, migdały i rodzynki rozdrabniamy do grubych okruszków. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, jajka, łączymy, najlepiej prawdziwe masło lub ewentualnie margarynę roztapiamy i dodajemy do mąk i innych składników. Zaczynamy wyrabiać mikserem lub trzepaczką do ciasta naleśnikowego, po woli dolewając mleko. Ciasto powinno nie mieć grudek i mieć gęstą konsystencję na tyle, żeby po nałożeniu na blachę nie rozlewało się. Gdy taką konsystencję osiągniemy, dodajemy rozdrobnione bakalie, mieszamy ciasto. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Łyżką nakładamy okrągłe porcje ciasta, 1 łyżka ciasta na 1 ciastko. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zostawiamy do wystygnięcia.
Idealne na przekąskę po obiedzie lub jako część zdrowego drugiego śniadania do szkoły, szczególnie dla przedszkolaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 31.03.2017 21:47
smaczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak