Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto - u mnie forma o wymiarach 24 x 28 cm, ale może być odrobinę większa

masło lub margaryna 250 gram
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa budyniowa

mleko 1 litr
budyń śmietankowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 2 łyżki

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 puszka

Opcjonalnie

cukier puder

Porada

Pojemność szklanki = 250 ml; 1 budyń = 40g.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone masło/margarynę, cukier puder, cukry waniliowe i jajka.
Całość szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - 3/4 i 1/4.
Krok 1 - Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami  foto
2
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem do pieczenia, a mniejszy schować o zamrażalnika.
Spód podpiec ( w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami  foto
3
W międzyczasie ugotować budyń.
Proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną i cukier dokładnie wymieszać w 1/2 szklanki mleka.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozpuszczonymi budyniami.
Całość zagotować - cały czas energicznie mieszając.
(Powinna powstać gładka i gęsta konsystencja.)
Ciepły (ale lekko ostudzony) budyń wyłożyć na podpieczony spód.
Krok 3 - Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami  foto
4
Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i równomiernie umieścić na masie budyniowej.
Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto.
Krok 4 - Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami  foto
5
Całość piec około 45-55 minut w 175-180 stopniach.
Kroić po ostudzeniu.
Krok 5 - Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:01
warto je robić.
Ela15 28.01.2017 13:07
fajny przepis
Diana Rusiłowicz 24.01.2017 00:57
Też smacznie :)
Diana Rusiłowicz 24.01.2017 00:56
Dziękuję :)
ania2610 23.01.2017 19:04
bardzo lubię ten smak, robię też z jabłkami :)
Janina 23.01.2017 16:24
Super ciacho;))
Bernadeta1 23.01.2017 15:50
bardzo lubię ciasta z masą budyniową
Ola1984 23.01.2017 12:01
Uwielbiam ciasta z budyniem :)
Małgorzata92 23.01.2017 11:41
Pyszności :)
Malinka 23.01.2017 11:27
Bardzo lubię takie smaczne ciasto!
Mniam 23.01.2017 10:52
Pyszne ciasto dla całej rodziny :)
Aleksandra/Olcia 23.01.2017 10:34
mniam,ale smakowite
w mojej kuchni 23.01.2017 10:30
zabieram do pomysłów smacznych
Madzai 23.01.2017 10:25
Super smak!
Patrycja33 23.01.2017 10:04
latwe i pyszne ciasto, uwielbiam!!
Krystyna32 23.01.2017 09:59
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak