Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
masło 1 kostka
żółtko jajek 4 sztuki
sól 1 szczypta
aromat pomarańczowy 4 krople
serek mascarpone 1 sztuka
budyń śmietankowy 1 sztuka
mleko 1,5 szklanki
cukier 4 łyżki
winogrona do dekoracji
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, wbijamy żółtka, dodajemy posiekane masło, sól, olejek. Energicznie zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na prostokątnej blasze o wymiarach max. 20 cm. Robimy z ciasta rozetki na brzegach. Pieczemy przez 30 minut w temp. 170 stopni. Wyjmujemy i chłodzimy. Budyń gotujemy z mlekiem i cukrem według zaleceń na opakowaniu. Miksujemy budyń z mascarpone. Chłodną masę wykładamy na mazurek. Dekorujemy owocami i bakaliami. Możemy masę zabarwić kolorem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 23.01.2017 15:20
smaczny mazurek
Edita 20.01.2017 10:48
fajny mazurek
jagoda5913 20.01.2017 00:26
pięknie wygląda
gusia1000 20.01.2017 00:15
Zawsze jest dobry.
Wafelek2601 19.01.2017 23:13
Musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak