Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna karkówka z grilla
Smak pikantnej karkówki z grilla jest wyjątkowy, ponieważ mięso jest marynowane najpierw w marynacie suchej, a potem mokrej. Mięso wieprzowe "lubi" długie marynowanie, dlatego nie pomijaj tego kroku, jeśli chcesz uzyskać wyjątkowy smak pikantnej karkówki z grilla.
1. Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Następnie nacieramy przeciśniętym czosnkiem, obsypujemy przyprawą do grilla, masujemy mięso, aby lepiej wchłonęło aromaty. Karkówkę wkładamy do pojemnika i zostawiamy na 2 godziny.
2. Po upływie tego czasu należy przygotować marynatę mokrą. Mieszamy sos sojowy, sos z papryk chipotle, miód, olej, ocet. Mieszamy dokładnie składniki i moczymy w marynacie karkówkę. Zostawiamy na kilka godzin.
3. Następnie grillujemy z każdej strony, czas pieczenia zależy od naszych preferencji smakowych. Ja grilluję po 10 minut z każdej strony.