Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Królik marynowany w czerwonym winie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

pietruszka 3 korzenie
marchew 3 sztuki
pieczarki 15 sztuk
seler 1 sztuka
szalotka 2 sztuki
grzyby suszone 4 sztuki

Marynata

królik 1 sztuka
wino czerwone wytrawne 2 szklanki
miód płynny 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki
koperek 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Królik marynowany w czerwonym winie

Wino mieszamy z ziołami prowansalskimi, koprem gorczycą, roztopionym miodem. W marynatę wkładamy królika na kilka godzin. Następnie kroimy w kostkę korzenie pietruszki, seler, marchewki, szalotki. Pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko łączymy razem, dodajemy suszone grzyby w całości. Królika obsypujemy solą i pieprzem, obsmażamy. Zalewamy marynatą, w której się moczył. Dodajemy warzywa, koper, listek. Następnie wstawiamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 1 godzinę, pieczemy w 170
stopniach. Królika można ugrillować w folii aluminiowej, smakuje znakomicie i podawać z upieczonymi samymi warzywami zgodnie z przepisem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.05.2017 21:16
smaczne mięsko na pewno
Wiesława1 18.01.2017 08:24
Świetna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak