Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,O-Bunio,, na ciepło :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 4 łyżki, gotowany na bulionie z ku
jajko 1 szt.
biała kiełbasa 2 cienkie szt.
pomidorki koktajlowe 1 szt.
winogrona kilka szt.
ogórek 2 plasterki
sałata kilka listków
szczypiorek 1 pęczek
papryka 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: ,,O-Bunio,, na ciepło :

Fascynacji japońskim Obento ciąg dalszy. Obiecałam sobie skomponowanie posiłków stylizowanych na Obento ale o polskich smakach .
Ugotować jajko na twardo , obrać .Kiełbaski przeciąć na 3 kawałki każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki \" .W małym garnuszku nastawić wodę i do wrzącej wrzucić kiełbaski - trzymać na gazie aż się ,, rozwiną \" w ośmiorniczki. Osobno wrzącą wodą zalać 4 długie ,, nitki \" szczypiorku i blanszować je . Do tej samej wody włożyć jajko by się ogrzało.
Na patelni podgrzać ryż podlewając go łyżką wody i ogrzewając tak by woda odparowała .
Z gorącego ryżu lepić kulki , owijać szczypiorem a na wierzchu układać drobno pokrojony szczypiorek.
Osobno ułożyć przekrojone na pół ciepłe jajko na twardo , ciepłe ,, ośmiorniczki \" z białej kiełbasy i warzywa .
Cały problem polega na odpowiednim zgraniu wszystkiego w czasie wtedy idzie to migiem . Na początku trzeba przygotować warzywa wycinając je ozdobnie .Robić gdy ma się już ugotowany ryż na inny posiłek ( ja użyłam wczorajszego z obiadu ) .
Powiedziała bym , że to propozycja bardziej na chłodniejsze śniadanie lub kolację .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.03.2011 15:58
Kolorowo i bardzo apetycznie :)
patusia 04.01.2011 23:01
Wygląda rewelacyjnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak