Sposób przygotowania

Fascynacji japońskim Obento ciąg dalszy. Obiecałam sobie skomponowanie posiłków stylizowanych na Obento ale o polskich smakach .
Ugotować jajko na twardo , obrać .Kiełbaski przeciąć na 3 kawałki każdą i ponacinać w ,, ośmiorniczki \" .W małym garnuszku nastawić wodę i do wrzącej wrzucić kiełbaski - trzymać na gazie aż się ,, rozwiną \" w ośmiorniczki. Osobno wrzącą wodą zalać 4 długie ,, nitki \" szczypiorku i blanszować je . Do tej samej wody włożyć jajko by się ogrzało.
Na patelni podgrzać ryż podlewając go łyżką wody i ogrzewając tak by woda odparowała .
Z gorącego ryżu lepić kulki , owijać szczypiorem a na wierzchu układać drobno pokrojony szczypiorek.
Osobno ułożyć przekrojone na pół ciepłe jajko na twardo , ciepłe ,, ośmiorniczki \" z białej kiełbasy i warzywa .
Cały problem polega na odpowiednim zgraniu wszystkiego w czasie wtedy idzie to migiem . Na początku trzeba przygotować warzywa wycinając je ozdobnie .Robić gdy ma się już ugotowany ryż na inny posiłek ( ja użyłam wczorajszego z obiadu ) .
Powiedziała bym , że to propozycja bardziej na chłodniejsze śniadanie lub kolację .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    Wygląda rewelacyjnie :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Kolorowo i bardzo apetycznie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !