Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowy chlebek turecki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

mąka tortowa 500 g
drożdże świeże 40 g
miód 1 łyżka
woda ciepła 350 ml
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
kminek Prymat 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/2 łyżeczki

Pozostałe składniki

oliwa do posmarowania
kminek Prymat do posypania
Rozmaryn suszony Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowy chlebek turecki

Kroki postępowania

1
W misce wymieszać pokruszone świeże drożdże, ciepłą wodę (250 ml) i miód. Dodać 200 g mąki ponownie wymieszać, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Krok 1 - Ziołowy chlebek turecki foto
2
Do rozczynu z drożdży dodać resztę mąki (300g), sól, rozmaryn, kminek, oliwę z oliwek, resztę ciepłej wody (100 ml). Dokładnie wymieszać . Ciasto wyrobić rękami (ok. 15 min. lub za pomocą miksera ok.5 min.), ma być lekko klejące. Przykryć folią ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Krok 2 - Ziołowy chlebek turecki foto
3
Ciasto wyjąć z miski i krótko zagniatać, podzielić na 2 części. Uformować 2 kule i spłaszczyć na grubość ok. 1,5 cm, wierzch ponacinać nożem, posmarować oliwą i posypać kminkiem i rozmarynem. Ciasto przykryć i odstawić jeszcze na 15 minut.
Krok 3 - Ziołowy chlebek turecki foto
4
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec chlebki przez ok. 25 minut.
Krok 4 - Ziołowy chlebek turecki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 13.01.2017 13:30
Pyszny chlebek :) Bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak