Przepis i sposób przygotowania na: Gumisiowe babeczki
Przesianą przez sitko mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i szczyptą soli. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz pokrojone ma małe kawałki zimne masło i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. w celu schłodzenia. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do babeczek. Nakłuwamy spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy.
Masa:
Odlewamy 3/4 szklanki soku, a pozostałą ilość wlewamy do garnka. Dodajemy cukier i zagotowujemy sok. W odlanym soku rozrabiamy dokładnie budyń śmietankowy tak, aby nie było grudek. Gdy sok w garnku się zagotuje dodajemy powoli rozrobiony budyń, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ja w tym celu użyłam miksera. Gotujemy chwilę, do momentu zgęstnienia budyniu. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Zimny budyń miksujemy z serkiem mascarpone.
Babeczki:
Borówki amerykańskie myjemy i dokładnie osuszamy.
Zimne babeczki napełniamy masą borówkową, a na wierzch układamy świeże borówki.
Przechowujemy w lodówce.