Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur żonaty Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 40 dkg
ziemniaki 10 sztuk
Bulion grzybowy 2 kostki
cebula biała 1 sztuka
smalec 1 łyżka
czosnek ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żur żonaty Eli

Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.Ziemniaki pokroić w kostkę.Posiekaną cebulę zrumienić na smalcu.Do wywaru po boczku dodać ziemniaki,zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i gotować,aż ziemniaki będą miękkie.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Dodać pokrojony boczek.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli.Smacznego!

Do żuru można dodać jajka ugotowane na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 25.04.2012 21:03
fajny;))
marchewka 16.09.2011 23:54
fajny pomysł z tą nazwą. Oj zjadłabym...
Ewa111 10.06.2011 07:28
przepis świetny,a wytłumaczenie dlaczego żonaty jeszcze lepsze,człowiek uczy się przez całe życie
eli_555 19.04.2011 16:56
Żonaty,bo gotuje się go razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę.Rozwiedziony,gotuje się osobno żur i osobno ziemniaki utłuczone z przesmażonym boczkiem z cebulką.
FAFIK 19.04.2011 06:42
Uwielbiam żur! A dlaczego \"żonaty\"?
oliwkowa
oliwkowa 11.10.2010 19:12
polecam przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak