Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur rozwiedziony Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 40 dkg
ziemniaki 1.5 kg
Bulion grzybowy 2 kostki
zakwas na żur 1/2 litra
cebula biała 2 sztuki
smalec 1 łyżka
czosnek ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żur rozwiedziony Eli

Boczek zalać 2 litrami wody,ugotować,wyjąć,ostudzić i pokroić w kostkę.Ziemniaki zalać wodą,posolić,ugotować do miękkości,odlać i utłuc tłuczkiem do ziemniaków.1 posiekaną cebulę zrumienić na połowie smalcu.Do wywaru po boczku dodać zrumienioną cebulę,kostki bulionowe i zagotować.Dodać pieprz,wlać zakwas i mieszając,zagotować.Doprawić maggi do smaku i czosnkiem roztartym z odrobiną soli.Drugą posiekana cebulę przesmażyć z pokrojonym boczkiem na reszcie smalcu.Do utłuczonych ziemniaków dodać boczek z cebulą i wymieszać.Podawać ziemniaki na talerzu.Obok ziemniaków na talerz wlać żur.Smacznego!

Można też ziemniaki podawać na talerzu,a żur w kubku do popicia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 12.12.2011 23:48
Bardzo ciekawa nazwa dla smacznego żuru.
jolajka 16.01.2011 18:36
intrygująca nazwa ale fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak