Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 19 sztuk

kleik ryżowy 100 gram (bez pestek)
masło lub margaryna 125 gram
cukier 60 gram
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka (duże)
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe 2-3 łyżki
sezam 2-3 łyżki

Dodatkowo

konfitura z borówki

Porada

Ciasteczka są przepyszne, delikatnie miękkie w środku i cudownie kuszące swoim apetycznym aromatem. Idealnie nadają się do przechowywania (bez dodatków), więc swobodnie możecie przygotować ich większą ilość - choć z pewnością i tak znikną.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą)

Kroki postępowania

1
Masło/margarynę z cukrami utrzeć do puszystości i nadal mieszając - wbić jajko.
Do powstałej masy dodać resztę składników i całość dokładnie połączyć (najlepiej za pomocą dłoni).
Krok 1 - Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) foto
2
Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie.
Krok 2 - Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) foto
3
Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.)
Krok 3 - Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) foto
4
Ciasteczka po ostudzeniu (początkowo będą bardzo delikatne) napełnić ulubionym nadzieniem - np. konfiturą, dżemem, czy kremem czekoladowym.
Krok 4 - Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:05
Zawsze dobre.
Edita 16.01.2017 09:47
pyszne ciastka
Ilona_eS 12.01.2017 14:31
pyszne ciasteczka
Diana Rusiłowicz 11.01.2017 00:41
Najważniejszy smak ;)
gosia56 10.01.2017 11:14
Jeszcze jedno twoja masa jest bardzo twarda moja wychodzi trochę miększa i wtedy ciasteczka tam mocno nie pekają;)
gosia56 10.01.2017 11:12
Robię podobne;)
Diana Rusiłowicz 10.01.2017 00:24
Baaardzo...:)
Diana Rusiłowicz 10.01.2017 00:23
Zapamiętam :)
asiatok 09.01.2017 15:59
znam je pod nazwą oszianki :-)
KORAL 09.01.2017 11:59
Smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak