Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Eli z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna 25 dkg
mleko 1/2 litra
cukier 1 szklanka
drożdże świeże 10 dkg
jajko 2 sztuki
szczypta soli
cukier 4 łyżki
jabłka 8 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Eli z jabłkami

Zamiast jabłek można dać masę makową,serową czy powidła.

Mleko podgrzać(nie może być gorące,bo drożdże nie wyrosną),wkruszyć drożdże,dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać,dodać cukier,jajka,sól i zaczyn drożdżowy.Dobrze wyrobić ciasto,wlać margarynę i jeszcze wyrabiać,aż ciasto będzie odchodzić od ręki.Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Obrane jabłka(bez gniazd nasiennych)przekroić na ćwiartki i pokroić na plasterki(nie za cienkie).Włożyć jabłka do rondla,dodać cukier,cynamon i chwię smażyć tak,żeby się nie rozpadły.Przestudzić.Rozwałkować ciasto na grubość około 1 centymetra,pokroić na kwadraty o boku 12 cm,naciąć rogi do połowy,na środek dać jabłka,założyć rogi do środka i odłożyć na chwilę do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Ciastka położyć na blasze wyłożonej pergaminem,posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut(zależy od pieca).Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 07.06.2011 00:00
ciekawe
FAFIK 12.05.2011 22:44
Pychota!
Sarenka 30.03.2011 09:16
Pyszne, uwielbiam ciasteczka z nadzieniem jablkowym
christopher1 27.08.2010 12:08
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak