Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybnięte placki Eli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
kurki 25 dkg
podgrzybki 25 dkg
pieczarki 25 dkg
cebula biała 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 8 dużych łyżek
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybnięte placki Eli

Cebule drobniutko posiekać.Grzyby obrać,większe pokroić i każdy gatunek osobno usmażyć na 2 łyżkach oleju z odrobiną cebuli,solą i pieprzem.Ziemniaki zetrzeć na tarce z nałymi oczkami (nie na miazgę) i na sicie odcisnąć nadmiar soku (nad garnkiem).Do ziemniaków dodać ostudzone grzyby,resztę cebuli,czosnek przeciśnięty przez praskę,mąkę,jajka,skrobię która ustała sie z odciśniętego soku(sok ostrożnie zlać)doprawić solą i pieprzem do smaku.Wszystko razem dokładnie wymieszać.Na patelni rozgrzać olej.Kłaść łyżką ciasto formując placki i smażyć z obu stron na złoty kolor.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 16.08.2011 16:34
bardzo smacznie się zapowiada
SmacznaPyza 13.09.2010 13:30
moje klimaty :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak