Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pokrzywowa rolada z polędwiczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 duża
młoda pokrzywa 2 litrowa miseczka
boczek wędzony 8-10 dag
ser żółty 5 dag
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pokrzywowa rolada z polędwiczki

Kroki postępowania

1
Pokrzywę sparzamy i dokładnie odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w słupki.
Krok 1 - Pokrzywowa rolada z polędwiczki foto
2
Umytą i osuszoną polędwiczkę nacinamy przez środek i rozkładamy na boki. Następnie rozbijamy ją by powstał, prostokątny, jak największy płat mięsa. Tak przygotowaną polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Pokrzywowa rolada z polędwiczki foto
3
Na przyprawioną polędwiczkę wykładamy warstwę dokładnie odciśniętych liści pokrzywy. Pokrzywę posypujemy startym żółtym serem. Wzdłuż dłuższego bodu układamy boczek.
Krok 3 - Pokrzywowa rolada z polędwiczki foto
4
Krótsze boki polędwiczki zawijamy do środka i zwijamy roladę. Uformowaną przewiązujemy nicią.
Krok 4 - Pokrzywowa rolada z polędwiczki foto
5
Tak przygotowaną roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Gotową, delikatnie zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy wodą oraz dodajemy tłuszcz ze smażenia.
Roladę pieczemy około 0,5 godziny w 180°C. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
Krok 5 - Pokrzywowa rolada z polędwiczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 15.12.2016 10:03
Bardzo ciekawy pomysł na roladę :)
gusia1000 14.12.2016 14:00
Dobre jedzenie.
jagoda5913 14.12.2016 12:35
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak