Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kulki

pierś z kurczaka zmielona 400 g
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
estragon 1 łyżeczka
płatki jaglane ok.15 g
woda gorąca 3-4 łyżki
nasiona chia 1 łyżeczka
woda letnia 15 ml
natka pietruszki 1/2 pętka
sól do smaku
pieprz do smaku
wątróbka drobiowa ok.180 g
smalec 1 łyżka

ciasto

mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 30 g
cukier szczypta
mleko ok.130 ml
żółtko jajek 1 sztuka
olej rzepakowy 30 ml
estragon 1/2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat szczypta
sól duża szczypta
natka pietruszki duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym

Kroki postępowania

1
Oczyszczoną wątróbkę krótko przesmażamy na łyżce smalcu, potem solimy i pieprzymy. Płatki jaglane zalewamy gorącą wodą. Chia zalewamy letnią wodą do napęcznienia.
Krok 1 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto
2
Zmielone mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy wilgotne płatki, napęczniałe chia i na koniec posiekaną natkę pietruszki i drobne cząstki wątróbki. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto
3
W środek przesianej mąki wkruszamy drożdże, posypujemy szczyptą cukru i zalewamy 4 łyżkami ciepłego mleka. Na bok miski wsypujemy przyprawy z solą i żółtkiem. Gdy rozczyn podrośnie dolewamy resztę mleka, olej i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto
4
Wyjmujemy mięso i za pomocą zwilżonych dłoni formujemy 8 kulek.
Tortownicę ok.23 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką kukurydzianą.
Wyrośniętym ciastem wykładamy spód tortownicy, możemy odrobinę ciasta zostawić na ozdoby.
W cieście za pomocą wąskiego kubka robimy głębokie wgłębienie i wciskamy tam kulkę mięsną. Tak postępujemy z resztą ciasta i wszystkimi kulkami.
Krok 4 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto
5
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Z pozostawionego ciasta możemy zrobić kilka ozdób i umieścić je na kulkach.
Ciasto pieczemy ok.45-55 minut, stopniowo zmniejszając temperaturę do 160 C.
Krok 5 - Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 12.12.2016 11:45
fajna pizza
Ela15 01.12.2016 16:02
ciekawy przepis
Beatris 30.11.2016 08:07
Bardzo pomysłowe danie, podoba mi się :)
Barbara13 29.11.2016 22:46
bardzo interesujące podanie
paniusiaewa 29.11.2016 22:29
I znów nawymyślałaś cudeńka, a niby całkiem proste.
Renataj 29.11.2016 21:48
Interesujący pomysł wart wypróbowania:)
RenataZ-et 29.11.2016 20:30
bardzo efektowne!
Konczi 29.11.2016 18:05
całość prezentuje się pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak