Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z uszkami.*.

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Esencjonalny i pyszny barszcz czerwony idealny na uroczysty obiad lub wigilijną kolację! Zobaczcie jak przygotować idealny zakwas buraczany, aby zupa była jeszcze bardziej wyrazista w smaku.

Składniki:

Zakwas buraczany:

buraki 1 kilogram
chleb ciemny 1 kromka
czosnek 2 ząbki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat do smaku
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 4 liście
cukier 1 łyżeczka

Barszcz:

buraki 1/2 kilograma
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1/2 sztuki
por 1 sztuka
cebula 2 sztuki
prawdziwki 8 dag
sok z cytryny 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
chrzan tarty 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 3 ziarna
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
miód

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami.*.

Zakwas:

1. Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Włożyć do słoja lub kamiennego garnka, dodać obrany czosnek, pieprz, ziele, listek i cukier.

2. Zalać letnią przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba.

3. Słój przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscy przez 5-6 dni. Przed użyciem przecedzić.

Barszcz:

1. Grzyby umyć, namoczyć przez 8 godzin i gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły.

2. Buraki obrać, umyć i pokroić w plastry. Cebule obrać i przekroić. Warzywa oczyścić i opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy, posolić i gotować na małym ogniu przez 30 minut.

3. Gdy grzyby i warzywa będą miękkie przecedzić oba wywary i połączyć. Dodać kwas buraczany w proporcji 1:1. Barszcz podgrzać, doprawić sokiem z cytryny lub winem, solą pieprzem oraz cukrem lub miodem. Tuż przed podaniem dodać chrzan i zmiażdżony czosnek. Najlepiej podawać z uszkami.

Do tak przygotowanego barszczu idealnie pasują uszka z mięsem, ale również te w wersji bezmięsnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 08.12.2017 11:43
Pyszny barszczyk;)
misia53 03.12.2016 21:44
Rranciszku , to nie śledzie tylko karp haha....
IlonaAlbertos 01.12.2016 10:17
Wygląda wspaniale.
Franciszek 29.11.2016 13:25
smaczne śledzie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak