Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, mąki i połowy szklanki ciepłej wody-odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jajka dodać śmietanę, cukier, sól wyrośnięte drożdże oraz letni rozpuszczony smalec z masłem i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść ponownie i uformować 3 wałki o grubości 2-3 cm i zwinąć warkocz. Uformowaną chałkę ponownie zostawić do wyrośnięcia. Przed pieczenie posmarować rozkłóconym jajkiem posypać kruszonką.Z mąki,cukru i jajka zagnieść kruszonkę. Piec w 160 st 30 min na złoty kolor.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    bardzo lubię :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Szkoda, że aż takich umiejętności cukierniczych nie mam, tzn nie próbowałam robić chałki, a pewnie domowa świetnie smakuje:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    bardzo cie zachęcam do wypróbowania tego przepisu,bardzo łatwy,,
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    łał,ale fajna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    grazia1

    do tego masełko i mleczko pycha:)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Jak łatwo ......to zabieram do wypróbowania , nigdy też takiej nie robiłam a wygląda przepysznie!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    ładnie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    mniam mniam :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo pysznie wygląda Twoja chałka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo pysznie wygląda Twoja chałka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    lubię taką drożdżówkę,szczególnie do mleka.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    też lubię z mlekiem a ta wygląda bardzo apetycznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    ależ ona piękna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !