Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 5 dag
mleko 1,5 szklanki
masło roślinne 12,5 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 1 szklanka
olej 2 łyżki
śliwki 10-15 sztuk
jaja 4 sztuki
mąka- na kruszonkę 2 łyżki
masło roślinne- na kruszonkę 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, przykryć ściereczką i rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę. 3 żółtka i jedno całe jajko utrzeć na puch( można zmiksować) z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i jajka z cukrem. Zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie odchodzić od rąk należy dodać do niego rozpuszczone masło i wyrabiać. Blaszkę wyłożyć pergaminem, na blaszce wyłożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki podzielić na pół i wyjąć z nich pestki. Gdy ciasto wyrośnie ułożyć na nim śliwki. Z cukru pudru, mąki i masła przygotować kruszonkę. Posypać nią ciasto. Ciasto piec przez około 55- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 26.08.2013 15:42
uwielbiam ciasta drożdżowe
IKrakowianka 20.12.2012 21:43
pycha
IKrakowianka 20.12.2012 21:43
pycha
krokodyl 07.02.2012 08:03
extra
Koper 09.12.2011 10:45
drożdżówka pierwsza klasa
ben-ka 09.11.2011 12:33
smaczne a do kawki......marzenie.
Karolcia12 09.09.2010 20:40
super przepis, spróbowałam i pycha
pipi765 09.09.2010 11:15
super
pauluna
pauluna 09.09.2010 11:14
robie podobne pyszne jest
marzencia2007 07.09.2010 16:52
ja tez lubie drozdzowki! :)
banditka 02.09.2010 09:20
az kusi aby wyprobowac :)
cichor 28.08.2010 21:35
muszę ten przepis wypróbować bo moja rodzinka to łasuchy na drożdżowce :):)
Agnieszka_B 27.08.2010 13:17
Ale wyrośnięte.... Uwielbiam ciasta drożdżowe i sama też dość często piekę:)
christopher1 27.08.2010 13:02
Smaczne wygląda
Natalia/tubisiek 27.08.2010 06:55
ładne to ciasto :) i na pewno dobrze smakuje :)
Iwusia 26.08.2010 17:54
aaaa tam :) jak wyrosło to znaczy, że dobry przepis :)
Margo1 26.08.2010 17:53
Bardzo dobre ciastko
IlonaAlbertos 26.08.2010 17:45
Iwusiu, pewnie, że mutant, za bardzo wyrosło mi to ciasto :)
Monika193
Monika193 26.08.2010 17:38
świetne
Iwusia 26.08.2010 15:45
śliczny \" mutancik \" :) A tak na poważnie to bardzo ładne foto i super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak