Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39

5.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki

wolowina zrazowa 600 g
plastry wędzonej słoniny (lub boczku) 12 szt
cebula 1 szt
borowiki 150 g
korzeń pietruszki 1 szt
szpinak świeży 100 g
Musztarda francuska Prymat
natka pietruszki 1 pęczek
młoda włoszczyzna
rosól warzywny KUCHAREK
ziemniaki ugotowane 500 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 3 łyżki
śliwki węgierki 16 szt

do smaku

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz czarny
Kminek mielony Prymat
cząber
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy bulion z młodej włoszczyzny (ok. 1 litr) oraz 1 kostki rosołu warzywnego Kucharek.
Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę borowiki i korzeń pietruszki oraz „potargany” w dłoniach młody szpinak. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, kminkiem oraz cząbrem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonego farszu dodajemy musztardę francuską oraz posiekaną natkę pietruszki.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39 foto
2
Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry o szerokości 1 cm, rozbijamy na cienkie płaty i posypujemy przyprawą do wołowiny. Na każdym kawałku układamy po 3 plastry słoniny oraz porcję farszu. Zwijamy boki do środka, brzegi rozbijamy tłuczkiem i zwijamy w rulony. Każdy zawijamy w folię aluminiową, zawijając ją na końcach jak „cukierka”. Przekładamy na blachę i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39 foto
3
W między czasie przygotowujemy knedle. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką i jajkami, szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy rulon i kroimy go na ok. 16 kawałków. Śliwki drylujemy i każdą zawijamy w ciasto ziemniaczane. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 min, aż wypłyną na wierzch.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39 foto
4
Zrazy wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z folii i wkładamy do rosołu. Gotujemy przez krótką chwilę. Na talerzach układamy knedle oraz zrazy. Możemy delikatnie podlać danie bulionem warzywny oraz udekorować kilkoma listkami szpinaku.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 19.11.2016 13:09
wspaniałe zraziki - fajny odcinek
bietka 09.11.2016 08:54
bardzo smaczna propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak