Sposób przygotowania

Karczek, dobrze jak chudy kawałek, opłukać i wytrzeć ręcznikami papierowymi. Natrzeć solą, papryką, czosnkiem i niewielką ilością majeranku. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na min. 1-2 godziny w chłodne miejsce. Następnie posmarować olejem i ułożyć na blaszce albo w brytwannie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec 20-30 min.. Po tym czasie mięso powinno być lekko zrumienione z wierzchu więc trzeba zmniejszyć temperaturę do 180 st. C podlać ok. 1 szkl. wody i piec ok. 1 godziny, może troszkę dłużej. W trakcie pieczenia dobrze jest obrócić kawałek żeby zrumienił się też z drugiej strony i polewać całość co jakiś czas sosem. Sos, który się wytworzy można uzupełniać dolewając po trochu wody. Upieczone mięso wyjmujemy na deskę albo półmisek i pozwalamy mu odpocząć 15-20 min.. Sos zlewamy ka, dodajemy mąkę roztrzepaną z niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i zagotowujemy. Na koniec dodajmy masło. Mięso kroimy w grube plastry, podajemy z sosem, kluskami i surówką.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    super wygląda to mięsko:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    mniammmm
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    wygląda świetnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    wygląda apetycznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    może ten nie będzie twardy ;/
  • 1
    original
    Opublikowano

    Neetka90

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !